Καραολή και Δημητρίου 38Α, Τ.Κ. 19002, Παιανία Αττικής

Ισίδωρος Μάδης – Forum ΣΠΑΥ: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί νέες πολιτικές


14 Μαρτίου, 2024

Ισίδωρος Μάδης – Forum ΣΠΑΥ: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί νέες πολιτικές

Στις σύγχρονες προκλήσεις στους νησιωτικούς δήμους της χώρας και την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εστίασε το τραπέζι διαλόγου που προέδρευσε ο Δήμαρχος Παιανίας και αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ Ισίδωρος Μάδης στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ του συνδέσμου.

Δέκα δήμαρχοι και μία επιστήμονας ανέλυσαν τα δεδομένα, εξέφρασαν προβληματισμό και παρουσίασαν λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νησιωτικών δήμων, από τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι τη γειτονική μας Άνδρο.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές ο Ισίδωρος Μάδης επεσήμανε το γεγονός πως στο επίκεντρο των απαιτούμενων νέων πολιτικών για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, «βρίσκονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν, πολλές φορές δίχως τα απαραίτητα εφόδια, απαραίτητα» όπως χαρακτηριστικά είπε ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις ήδη από το 2017 που έχουν προταθεί ως βιώσιμες λύσεις.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, όπως επίσης και το γεγονός ότι αυτή, με βεβαιότητα τουλάχιστον 95%, οφείλεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» είπε ο Δήμαρχος Παιανίας συμπληρώνοντας πως «σήμερα, λοιπόν, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ένα ζήτημα που πλέον ξεπερνά την επικαιρότητα και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας: Την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα με την αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να προστατέψουμε τους δήμους μας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να καταστήσουμε τις πόλεις μας ανθεκτικές».

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Κωνσταντίνος Σινάνης κατά την τοποθέτησή του εστίασε στο γεγονός πως ο δήμος του, ο πιο μικρός της χώρας όπως είπε, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις «σε εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, δεν λειτουργεί γραφείο Πολιτικής Προστασίας ούτε διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων» γεγονός που δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. «Κάνουμε το σταυρό μας προσευχόμενοι να μην συμβεί κάτι γιατί δεν θα ξέρουμε ούτε το πώς, ούτε το με ποιους, ούτε το με τί θα ανταπεξέλθουμε» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο έργο «Υποστήριξη των Πολιτικών και Κάλυψη Μελλοντικών Αναγκών - Πράσινο Νησί» (Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: 5003098) το οποίο εξήγησε πως αποτελεί ένα πρωτοπόρο ερευνητικό - επιδεικτικό έργο, στο οποίο εφαρμόζονται ώριμες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου οι ενεργειακές ανάγκες του Αγίου Ευστρατίου να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Το έργο υλοποιείται για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Ευστρατίου από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Πρόσθεσε τέλος πως ο δήμος συμμετέχει στο Δίκτυο Δήμων που τώρα δημιουργείται ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που οι συνθήκες δημιουργούν.

Ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Μεγανησίου Γεράσιμος Κατωπόδης έκανε λόγο για βιασμό του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο σημειώνοντας πως οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι πλέον ευάλωτοι και η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί από την αειφόρο ανάπτυξη. Τόνισε πως απαιτείται η στήριξη της κεντρικής ουσίας και η ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα υποχρεώνει την τουριστική βιομηχανία στη χρήση πράσινων λύσεων. Επεσήμανε δε πως οι ανάγκες κάθε νησιού είναι διαφορετικές και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό φέρνοντας ως παράδειγμα την απόσταση 12,5 νμ (περίπου 1 ώρα) που απέχει το Μεγανήσι από τη Λευκάδα, δηλαδή από το κέντρο Πολιτικής Προστασίας συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να αναπτυχθούν τοπικά μηχανισμοί.

Ο ∆ήµαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού του και τον ρόλο που διαδραματίζει το ηφαίστειο ενώ εστίασε και στο γεγονός πως είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί τόπο προστασίας πολλών ειδών καθώς και στις διαδικασίες ένταξης στο δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη μπει στη ζωή του νησιού με τη δημιουργία του ψηφιακού διδύμου του κρατήρα του ηφαιστείου αλλά και στον ΧΥΤΑ με στόχο την ανίχνευση φωτιάς, επικίνδυνων αποβλήτων και πρόβλεψη άλλων πιθανών κινδύνων.

Η ∆ρ. Νάνσυ Αλονιστιώτη, Καθηγήτρια Τµ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παρουσίασε το πρόγραμμα CIVICS που προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων μέσω προηγμένων αλγορίθμων, αναλύοντας κινδύνους, προβλέποντας την τρωτότητα υποδομών και υποστηρίζοντας την ενημέρωση των πολιτών με μηνύματα.

Ο ∆ηµήτρης Λιανός, ∆ήµαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, αναγνώρισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όμως χρειάζονται περισσότερα και κυρίως χρηματοδότηση για να υποστηριχθούν επενδύσεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Στάθηκε στην ανάγκη οι νησιωτικοί δήμαρχοι να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από τους ηπειρωτικούς εξηγώντας πως η εδαφική ασυνέχεια δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Ιδαίτερη αναφορά έκανε στην αλλοίωση του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.

Ο Μανώλης Μικέλης, ∆ήµαρχος Μήλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον προηγούμενο ομιλητή πρόσθεσε πως όλα αυτά τα εργαλεία είναι χρήσιμα όταν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό. «Όταν πρέπει να τα δουλέψουν οι αιρετοί γιατί είναι ανάγκη να προστατέψεις τον κόσμο, τότε δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα» σημείωσε.

Ο Σπύρος Σπαθής, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σάμης, αναφέρθηκε στη βοήθεια που το νεοσύστατο δίκτυο μπορεί να προσφέρει ως απάντηση στις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, ο Θεοδόσης Σουσούδης, ∆ήµαρχος Άνδρου, χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και κάλεσε την πολιτεία να ενσκήψει πάνω από αυτό και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι βόμβα που πρέπει να απενεργοποιηθεί» εξήγησε τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να είναι υπόλογοι οι εκάστοτε δήμαρχοι και μόνο εκείνοι ενώ ανέδειξε ως σημαντικότερο κίνδυνο την μείωση του πληθυσμού. Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή εξήγησε γιατί στον νησιωτικό χώρο οι συνέπειες είναι βαρύτερες και προέταξε την ανάγκη για πράσινες επενδύσεις δίχως υπερβολές. «Δεν θα γίνουμε μια τεράστια ανεμογεννήτρια, θα συμβάλλουμε στον βαθμό που μας αναλογεί» διευκρίνισε.

Ισίδωρος Μάδης – Forum ΣΠΑΥ: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί νέες πολιτικές